Med-Lab Scientists
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η διαδικασία της Μπολόνια και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πήγαινε κάτω

Η διαδικασία της Μπολόνια και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο. Empty Η διαδικασία της Μπολόνια και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Δημοσίευση από medlsc Δευ Σεπ 03, 2012 2:35 pm

Η διαδικασία της Μπολόνια και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο.


Η διαδικασία της Μπολόνια και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο. Mapa_paises_proceso_bolonia

Η διαδικασία της Μπολόνια αποτελεί εργαλείο αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά 47 χώρες και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων, τη βελτίωση της κινητικότητας των φοιτητών και τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η επιδίωση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν μαθήματα από ένα ευρύ και διαφανές φάσμα προγραμμάτων σπουδών υψηλής ποιότητας και να επωφελούνται από ομαλές διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων.

Βασιζόμενα σε αυτή την διαδικασία, τα πανεπιστήμια της Ευρώπης ευθυγράμμισαν την εκπαίδευση που παρέχουν στους τρείς βασικούς κύκλους, πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορικό. Ενίσχυσαν παράλληλα τη λεγόμενη "τρίτη αποστολή", τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που προστίθεται στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Αυτή η τρίτη αποστολή δεν είναι παρά η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εκείνων που επιτρέπουν, ακριβώς, στο ερευνητικό και παιδευτικό τους έργο να μεταφερθεί προς όφελος όλων στην οικονομία και την κοινωνία.

Μέσα από την έκθεση του ο Luigi Berlinguer (ο εισηγητής της έκθεσης στο ευρωπαίκό κοινοβούλιο) ζητά την πλήρη αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων και τίτλων μέσω ευρωπαϊκού συστήματος συγκέντρωσης και μεταφοράς μορίων, την εναρμόνιση των ακαδημαϊκών προτύπων, την προώθηση της κινητικότητας και "απασχολησημότητας" των φοιτητών, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Η διαδικασία της Μπολόνια προωθείται µέσω ενός προγράµµατος εργασίας που λαµβάνει κατευθυντήριες γραµµές από ανά διετία πραγµατοποιούµενες υπουργικές διασκέψεις (Πράγα 2001, Βερολίνο 2003, Bergen 2005, Λονδίνο 2007 και Leuven/Louvain-la-Neuve 2009). Τις διασκέψεις αυτές προετοιμάζει ειδική οµάδα παρακολούθησης της διαδικασίας της Μπολόνια, η οποία τελεί υπό την προεδρία της χώρας που έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήµερα η διαδικασία της Μπολόνια συγκεντρώνει 47 χώρες – όλες συµβαλλόµενα µέρη της Ευρωπαϊκής Μορφωτικής Σύµβασης – οι οποίες συνεργάζονται µε ευέλικτο τρόπο. Συμμετέχουν επίσης διεθνείς οργανώσεις και ευρωπαϊκές ενώσεις που εκπροσωπούν ιδρύµατα, φοιτητές, προσωπικό και εργαζοµένους στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Η διαδικασία της Μπολόνια είναι ένα εξαίρετο παράδειγµα ευρωπαϊκής συνεργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

Για την διαδικασία της Μπολόνια μπορείς κανείς να ενημερωθεί εδώ: http://www.ehea.info/

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το δελτίου τύπου της Ευρωπαικης επιτροπής: Η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί κλειδί για την απασχόληση και την ανάπτυξη, επισημαίνει η Επίτροπος στους αρμόδιους για τη διαδικασία της Μπολόνιας Υπουργούς

Αναφορά στη διαδικασία της Μπολόνια κάνει και το φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης: Διαδικασία της Μπολόνιας: σύγκλιση των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης

Όσο αφορά τη θέση της Ελλάδας στον Ευρωπαικό χώρο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση που πραγματοποίησε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) ΤΟ 2012 με τίτλο: Η θέση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (2012)

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μία εργασία του Θ.Σ. Ξανθόπουλου, καθηγητή Ε.Μ.Π. : Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης: η Διακήρυξη της Μπολώνια, το Ανακοινωθέν του Βερολίνου και ο Ενδοελληνικός Μικρόκοσμος Θ. Σ. όπως και την ανάλυση του Διονύσης Κλάδη, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για το τέλος σας αφήνω μία online συζήτηση που πραγματοποιείται στο Greek University Reform Forum σχετικά με το τι συμβαίνει με την διαδικασία της Μπολόνια.
medlsc
medlsc
Site Admin
Site Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης