Med-Lab Scientists
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός

Πήγαινε κάτω

Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός Empty Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός

Δημοσίευση από medlsc Πεμ Ιαν 19, 2012 1:21 pm


Εργαστείτε στην Αυστραλία - οδηγός



Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός Working_in_australia

Λόγω της οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό με σκοπό την εύρεση μίας εργασίας. Ψάχνοντας στο internet πληροφορίες για εργασία στο εξωτερικό και στην Αυστραλία βρήκα διάφορα sites με αρκετό ''υλικό''. Θα μετεφέρω κομμάτια από τα διάφορα άρθρα ώστε να έχετε έαν, όσο γίνεται, πλήρη οδηγό για μετανάστευση και εργασία στην Αυστραλία.

Ξεκινάμε πρώτα με το τρόπο εγκατάστασης στη χώρα. Στη σελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας υπάρχουν σε μορφή pdf πληροφορίες για τον εγκατάστασης για μετανάστες στην Αυστραλία. Το αρχείο pdf μπορείτε να το βρείτε εδώ: 994igre Settlement information for migrants to Australia (185KB PDF file)

Πληροφορίες σε άλλες γλώσσες μπορείτε να βρείτε εδώ

Για να μεταναστεύσει κάποιος στην Αυστραλία χρειάζεται να αποκτήσει βίζα. Προκειμένου να πάρει βίζα μόνιμης παραμονής, θα πρέπει να έχει συγγενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι θα δεχθούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές. Αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιους Έλληνες, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία.

Για να εξασφαλίσει κάποιος τη βίζα, θα πρέπει το επάγγελμά του να συμπεριλαμβάνεται στον ειδικό κατάλογο των 183 επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης στην Αυστραλία (η λίστα είναι διαθέσιμη στο www.immi.gov.au). Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να μιλά αγγλικά. Προτεραιότητα δίνεται στους αιτούντες που έχουν εξασφαλίσει από Αυστραλό εργοδότη προσφορά θέσης εργασίας.

Επιπλέον πρέπει να κάνει online αίτηση στο site της αυστραλιανής κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να περιμένει από 18 έως 24 μήνες για να εγκριθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση όμως είναι η κατοχή του πτυχίου αγγλικής γλώσσας IELTS. Αν όμως κάποιος έχει στείλει αίτηση για δουλειά σε κάποια εταιρεία και έχει προσληφθεί, τότε η visa βγαίνει αυτόματα και δεν χρειάζεται η παραπάνω διαδικασία.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ιθαγένειας έχει εκδόσει δύο προγράμματα για τους μετανάστες που θέλουν να εργαστούν στην Αυστραλία.
General Skilled Migration Skilled Occupation Lists (SOL)

Applicants must have a nominated occupation which is on the SOL applicable to their circumstances at the time they apply:




Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός Austra14

για περισσότερες πληροφορίες εδώ


Employer Nomination Scheme Occupation List (ENSOL)

If applicants are applying under the Employer Nomination Scheme (ENS), they must have been nominated by an Australian employer to fill a position in an occupation that appears in the ENSOL.
See: Employer Nomination Scheme - Occupations, Locations, Salaries and Relevant Assessing Authorities – June 2011

Note: Applicants must obtain this skills assessment before they lodge their visa application and they must provide it to the department at the time they lodge their visa application.

Εργαστείτε στην Αυστραλία - Oδηγός Austra15
για περισσότερες πληροφορίες εδώ


Σε αυτες τις λίστες επαγγελμάτων δεν υπάρχει επίσης και ο κωδικός που είναι απαραίτητος όταν κάποιος κάνει αίτηση για βίζα, αλλά και ο αρμόδιος επαγγελματικός φορέας που πρέπει να αναγνωρίσει τα προσόντα αυτού που κάνει αίτηση για τη χορήγηση βίζας εργασίας.


ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ


Υπάρχουν πολλά πρακτορεία εύρεσης εργασίας στο Ίντερνετ, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν προκειμένου να ψάξουν για δουλειά. Τα δύο δημοφιλέστερα είναι το http://www.seek.com.au και το http://www.mycareer.com.au. Μια πολύ καλή μηχανή αναζήτησης είναι και η Indeed Οι περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας βρίσκονται στην επαρχιακή Αυστραλία, μακριά από τα αστικά κέντρα και όσον αφορά τις Πολιτείες της Αυστραλίας, στη Δυτική Αυστραλία που αυτή τη στιγμή διψά στην κυριολεξία για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Αν ο εργοδότης επιλέξει ότι θέλει να απασχολήσει κάποιον από την Ελλάδα, τότε το επόμενο βήμα του αιτούντα βίζα θα είναι να ζητήσει ειδική επιστολή από τον εργοδότη που θα εγγυάται την απασχόλησή του στην Αυστραλία και να κάνει αίτηση για βίζα Τύπου121/856.

Θα πρέπει να πούμε ότι όσοι θέλουν να εργασθούν στην επαρχιακή Αυστραλία, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν, γιατί έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στην αίτησή τους.

Επίσης, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας εργασίας, χωρίς να έχουν βρει κάποιο εργοδότη, αλλά είναι ωφέλιμο με το που θα κάνουν την αίτηση για βίζα να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills όπου θα καταχωρήσουν όλα τους τα στοιχεία και το βιογραφικό τους σε μία λίστα Ειδικευμένων Εργαζομένων.

Είναι ωφέλιμο, γιατί αυτή η λίστα είναι το εργαλείο των εργοδοτών που μέσα της ψάχνουν να βρουν τον εργαζόμενο που θέλουν και την εργασία του οποίου θα εγγυηθούν.


ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Το Υπουργείο Μετανάστευσης αυτή τη στιγμή έχει παύσει τη χορήγηση βίζας μετανάστευσης σε ειδικευμένους εργαζόμενους. Οι βίζες αυτές είναι οι λεγόμενες βίζες Skilled Independent Migrant subclass 175, Skilled Sponsored subclass 176, Skilled - Regional Sponsored provisional visa subclass 475.
Εκείνο που μας έκανε γνωστό η κ. Κάθριν Μέιν, από το Υπουργείο, είναι ότι αυτοί οι τύποι βίζας θα επανέλθουν σύντομα και ότι όποιος θέλει, μπορεί να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου στη διεύθυνση http://www.immi.gov.au/e_visa/general-skilled-migration.htm όπου και υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα που θα χρειαστείτε.

Επίσης, υπάρχουν και άλλοι τύποι βίζας, παρόμοιοι με τους παραπάνω, όπως η βίζα subclass 886, Regional visa subclass 887, subclass 487, η βίζα ειδικευμένων αποφοίτων πανεπιστημίου Graduate visa subclass 485. Υπάρχει όριο ηλικίας για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας ειδικευμένου εργαζόμενου όταν δεν υπάρχει εγγύηση εργοδότη. Δεν θα πρέπει το άτομο να είναι κάτω των 18 ετών και άνω των 45 και για την αίτηση αυτών των τύπων βίζας θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει $2,525.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα με λεπτομέρειες για τα έγγραφα που χρειάζονται.

Η κ. Μέιν, από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ανέφερε ότι οποιαδήποτε βίζα διεκπεραιώνεται μέσα σε λίγους μήνες και, σε κάθε περίπτωση, αυτός που κάνει αίτηση πρέπει να υποβληθεί και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Στη μακροσκελή λίστα των επαγγελμάτων που είναι σε ζήτηση στην Αυστραλία συμπεριλαμβάνονται δεκάδες ειδικότητες, όπως μάνατζερ, λογιστές, φοροτεχνικοί, ασφαλιστές, ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί διαφόρων ειδών (από αεροναυπηγοί μέχρι χημικοί μηχανικοί), γεωπόνοι, χημικοί, κτηνίατροι, φυσιοθεραπευτές, καθηγητές, τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, λογοθεραπευτές, γιατροί πολλών ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, παιδίατροι, ψυχίατροι, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ουρολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι κ.ά.). Νοσηλευτές με διάφορες εξειδικεύσεις, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, δικηγόροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, τεχνικοί τηλεπικοινωνιών, μηχανικοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συγκολλητές, κλειδαράδες, χτίστες, ξυλουργοί, τζαμάδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί. Σύμφωνα με τους ομιλητές, συγκεκριμένες πόλεις της Αυστραλίας χρειάζονται συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα, στη δυτική Αυστραλία ζητούν επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της υγείας ενώ στην Αδελαΐδα ζητούν μηχανικούς, οικοδόμους κ.λπ.


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1. Περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βίζα ειδικευμένου εργαζομένου έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν αίτηση για να εργαστούν στην επαρχιακή Αυστραλία. Εκεί παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η συγκεκριμένη βίζα ονομάζεται RSMS 119/857 και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/rsms/

2. Η καλύτερη λύση για τη σχεδόν βέβαιη χορήγηση βίζας είναι να υπάρχει εργοδότης που θέλει να εγγυηθεί εργασία για τον ειδικευμένο μετανάστη.

3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε έχει εξασφαλίσει εργασία είτε όχι, αυτός που υποβάλει αίτηση για βίζα πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία του στην λίστα Ειδικευμένων Μεταναστών που θα βρει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi.gov.au/skills/

4. Για βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από το εξωτερικό ή από την Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία ως τουρίστας με ανάλογη τουριστική βίζα τριών μηνών, να βρει εργοδότη που θέλει να τον απασχολήσει και να παραμείνει στην χώρα κάνοντας αίτηση για βίζα ειδικευμένου προσωπικού και να παραμείνει στην Αυστραλία επ’ αορίστου αν ο εργοδότης του εγγυηθεί μόνιμη εργασία. Μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Αυστραλία με βίζα μόνιμης κατοικίας, ο μετανάστης έχει το δικαίωμα να γίνει Αυστραλός πολίτης.


ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ


[justify]Όσοι ονειρεύονται να βρουν στη μακρινή Αυστραλία την... επόμενη δουλειά τους πρέπει να γνωρίζουν ότι εκεί πηγαίνουν και παραμένουν μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Αυστραλία δεν είναι Ελλάδα, κι αυτό ισχύει σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, επομένως και στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκεί, για να μπορέσει κάποιος να νοικιάσει σπίτι, θα πρέπει να αποδείξει ότι εργάζεται. Για να βρει δουλειά, όμως, θα πρέπει να έχει βίζα εξειδικευμένης εργασίας και όχι τουριστική. Για να βγάλει, δε, αυτή τη βίζα, θα πρέπει να έχει εξειδίκευση σε έναν τομέα με ζήτηση, όπου οι θέσεις απασχόλησης δεν είναι κορεσμένες. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών και να μιλά αποδεδειγμένα άριστα αγγλικά.

Πέρσι απορρίφθηκαν είκοσι χιλιάδες αιτήσεις μεταναστών, επειδή είχαν ανεπαρκή προσόντα, ενώ η χώρα αναζητούσε εξειδικευμένους εργαζόμενους. Αλλά και από τα εκατόν εβδομήντα χιλιάδες άτομα που υπέβαλαν αίτηση εγκατάστασης σαν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, δεκάδες χιλιάδες ήταν αυτοί που δεν τα κατάφεραν, μια και οι θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα κριτήρια για τη βίζα περιλαμβάνεται και η οικονομική κατάσταση της χώρας καταγωγής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πιο γρήγορα και εύκολα εγκρίνονται οι αιτήσεις που προέρχονται από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο forum http://www.patriotaki.net/forum.php Ένα forum που αναφέρετε για μετανάστευση στην Αυστραλία, Καναδά και Γερμανία.

σχετικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Αίτηση βίζα online
Τμήμα Μετανάστευσης και Υπηκοότητας
Μετανάστευση και βίζα

Πρεσβεία της Αυστραλίας

Τσόχα 24 & Σούτσου 37, 15121 Αθήνα
Τηλ.: 2108704000, 2108704000
Φαξ: 2108704125
E-mail: ae.athens@dfat.gov.au
ιστοσελίδα: http://www.greece.embassy.gov.au/athn/home.html

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Αυστραλία: Department of Immigration & Citizenship

Ένα site όπου μπορείτε να συγκρίνετε κόστος ζωής μεταξύ της Αθήνας και Μελβούρνης: http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Australia&city1=Melbourne&country2=Greece&city2=Athens&displayCurrency=EUR

Η διαδικασία σίγουρα είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο αν πραγματικά θέλετε να εργαστείτε στο εξωτερικό. Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες.

Πηγές:
http://www.xn--mxaaehaaskd1fsacec.com/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1/
Smart Economy - Εργασία και μετανάστευση στην Αυστραλία
Neos Kosmos - Πώς μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στην Αυστραλία;
palmografos.com - Πώς μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στην Αυστραλία;
Επίκαιρα - Κλειστός ο δρόμος της μετανάστευσης στους Έλληνες
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Αυστραλία: Department of Immigration & Citizenship


Όποιος/όποια γνωρίζει περισσότερα θα ήταν καλό να μας ενημερώσει ώστε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες για ένα πλήρη οδηγό εδώ. Smile
medlsc
medlsc
Site Admin
Site Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης