Med-Lab Scientists
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Κύμα... μετανάστευσης των πανεπιστημιακών

Πήγαινε κάτω

Κύμα... μετανάστευσης των πανεπιστημιακών  Empty Κύμα... μετανάστευσης των πανεπιστημιακών

Δημοσίευση από medlsc Δευ Ιαν 23, 2012 9:34 am

Κύμα... μετανάστευσης των πανεπιστημιακών


Κύμα... μετανάστευσης των πανεπιστημιακών  Assets_LARGE_t_193761_54020376_type12128
Πληθαίνουν οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι μεταναστεύουν ή ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά σε ιδρύματα του εξωτερικού εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών και των επαπειλούμενων νέων σημαντικών μειώσεων στους μισθούς.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός νεοεκλεγέντων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν αποποιηθεί τον διορισμό τους, προτιμώντας να παραμείνουν στην οικονομική ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει το ίδρυμα του εξωτερικού στο οποίο εργάζονται.

Χθες, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, μαζί με τις ηγεσίες των καθηγητών ΤΕΙ και των Ερευνητών, εξέπεμψαν «σήμα κινδύνου» με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην οποία αναφέρονται στις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στους μισθούς τους, ενώ παραθέτουν και στοιχεία με τα οποία φαίνεται ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές συγκριτικά με άλλους λειτουργούς του δημόσιου τομέα.

«Εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πανεπιστημιακοί, το τελευταίο διάστημα ενημερώνομαι συνεχώς από συναδέλφους -κυρίως περιφερειακών ΑΕΙ- ότι αρκετοί καθηγητές ετοιμάζονται να φύγουν ή έχουν ήδη φύγει προς ΑΕΙ του εξωτερικού», ανέφερε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης. Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο κ. Σταυρακάκης, «νέοι και δυναμικοί συνάδελφοι που στηρίζουν το πανεπιστήμιο του αύριο, είναι σε τραγική κατάσταση και έχουν ξεκινήσει από καιρό διαδικασίες για να βρουν δουλειά σε ξένα ιδρύματα ή να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια που εργάζονταν».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ προέβλεψε ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας, το φαινόμενο της μετανάστευσης των πανεπιστημιακών θα ενταθεί δραματικά.

«Εάν υπάρξουν και άλλες περικοπές, όποιος είναι κάτω από τα 45 και έχει ένα καλό βιογραφικό θα αναγκαστεί να φύγει».

Ζητούν συνάντηση

Κατά τα λοιπά, οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ στην επιστολή που έστειλαν στον κ. Παπαδήμο ζητούν να έχουν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του επισημάνουν την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ελληνας ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών, που υπογράφουν την επιστολή, σημειώνουν ότι οι αποδοχές των μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας συνίστανται σε μεγάλο ποσοστό από επιδόματα (ερευνητικό, διδακτικής προετοιμασίας και βιβλιοθήκης) που φορολογούνται ως τακτικές αποδοχές και αποτελούν αμοιβή για ουσιώδεις πλευρές της εργασίας τους.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ζητούν την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό με τρόπο που να μην οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις. Ηδη σήμερα, καταλήγουν, «οι ονομαστικές αποδοχές μας βρίσκονται στο επίπεδο των αποδοχών μας πριν από δέκα χρόνια».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Σήμα κινδύνου με επιστολή στον πρωθυπουργό

Οι ομοσπονδίες των ακαδημαϊκών δασκάλων, όπως αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ριζικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αντιτίθενται όμως με τις «σπασμωδικές οριζόντιες περικοπές χωρίς μελέτες και χωρίς τη στοιχειώδη αίσθηση του δικαίου».

Η ομοσπονδία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για μια σειρά σοβαρών μειώσεων και κρατήσεων από τους μισθούς την τελευταία διετία. Ζήτησαν άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και ενεργοποίηση της τριμερούς επιτροπής (τα δύο υπουργεία και η ομοσπονδία) για το ειδικό μισθολόγιο των λειτουργών της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταβολών των μισθών τους με τέτοιους όρους ώστε να επιτευχθεί σταδιακά αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εναρμόνισή τους με τους μισθούς των άλλων λειτουργών του Δημοσίου με παρόμοια προσόντα. Οι πανεπιστημιακοί καταλήγουν λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά μείωση των αποδοχών τους.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ζητεί προτάσεις για μορφωτικές συνεργασίες με το εξωτερικό

Επιστολή προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ, με την οποία ζητεί προτάσεις για μορφωτικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού, έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυνατότητες που παρέχει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε θέματα διεθνοποίησης των ΑΕΙ, οι συμφωνίες που θα συνάψει η Ελλάδα με την Κίνα, το Ισραήλ, τη Γερμανία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν θέματα όπως:

  • προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, οι οποίοι μέσω των διδάκτρων θα ενισχύσουν τους οικονομικούς πόρους των Ιδρυμάτων
  • δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε άλλη, πλην της ελληνικής, γλώσσα, σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ του εξωτερικού
  • ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες
  • ίδρυση και λειτουργία στα ελληνικά ΑΕΙ επώνυμων εδρών διδασκαλίας και έρευνας σε συγκεκριμένη γνωστική περιοχή.


Πηγή: http://www.ethnos.gr/ (ένθετο παιδεία)
medlsc
medlsc
Site Admin
Site Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης