Med-Lab Scientists
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Τρισδιάστατο βίντεο δείχνει πώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε εισβολείς

Πήγαινε κάτω

Τρισδιάστατο βίντεο δείχνει πώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε εισβολείς Empty Τρισδιάστατο βίντεο δείχνει πώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε εισβολείς

Δημοσίευση από medlsc Σαβ Σεπ 17, 2011 1:10 pm

Τρισδιάστατο βίντεο δείχνει πώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε εισβολείς



Δείτε το βίντεο εδώ:

Λονδίνο
Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο που παρακολουθεί ζωντανούς ιστούς σε τρεις διαστάσεις, καθώς και «οπτικές λαβίδες» για το χειρισμό μεμονωμένων κυττάρων, Βρετανοί ερευνητές βιντεοσκόπησαν σε πρωτοφανή ανάλυση κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται σε παθολογικά κύτταρα.

Η μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο επικεντρώθηκε στα «κύτταρα φονείς» του ανοσοποιητικού συστήματος (NK), μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα και σε κύτταρα μολυσμένα με ιούς.

«Στο μέλλον, φάρμακα που επηρεάζουν το πού και πότε επιτίθενται τα κύτταρα φονείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές θεραπείες, όπως για παράδειγμα η στοχευμένη εξουδετέρωση όγκων» αναφέρει ο καθηγητής Ντάνιελ Ντέιβις, επικεφαλής της μελέτης.

Σε ένα από τα βίντεο που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Biology, ένα κύτταρο φονεύς ετοιμάζεται για επίθεση:

Μόλις έρθει σε επαφή με το παθολογικό κύτταρο (στα αριστερά της οθόνης), το κύτταρο NK αναδιοργανώνει τον κυτταρικό σκελετό του (πράσινο), που αποτελείται από μόρια της πρωτεΐνης ακτίνης.

Όταν ο σκελετός πάρει το νέο του σχήμα, ανοίγοντας ουσιαστικά μια τρύπα στην εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου, το NK αρχίζει να παράγει σφαιρίδια (κόκκινο) γεμάτα με ένα τοξικό ένζυμο.

Μέσω της τρύπας στην κυτταρική μεμβράνη, το NK διοχετεύει τελικά το ένζυμο μέσα στο εχθρικό κύτταρο και το σκοτώνει.

Η βιντεοσκόπηση αυτής της διαδικασίας κατέστη εφικτή χάρη σε δύο σχετικά νέες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι οι «οπτικές λαβίδες», δηλαδή εργαλεία που χρησιμοποιούν δέσμες λέιζερ για να μετακινούν μικρά αντικείμενα όπως μεμονωμένα κύτταρα. Χάρη στις λαβίδες, τα κύτταρα μπορούν να ακινητοποιηθούν κάτω από το φακό του μικροσκοπίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι το ίδιο το μικροσκόπιο, το οποίο ονομάζεται συνεστιακό μικροσκόπιο λέιζερ: χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές δέσμες φωτός, το μικροσκόπιο αυτό μπορεί να εστιάζει σε δείγματα μεγάλου πάχους, όπως για παράδειγμα ζωντανά κύτταρα.

Τα συμβατικά μικροσκόπια είναι ακατάλληλα για τέτοιου είδους μελέτες, καθώς απαιτούν «νεκρά» δείγματα που έχουν υποστεί χημικές κατεργασίες και έχουν κοπεί σε λεπτές φέτες.

πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231128776
medlsc
medlsc
Site Admin
Site Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης