Το πράσινο τσάι μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη
Med-Lab Scientists :: ΕΡΕΥΝΑ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ / RESEARCH - HEALTH NEWS :: Έρευνες και Πειράματα / Researches and Εxperiments
Σελίδα 1 από 1
Το πράσινο τσάι μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη
Το πράσινο τσάι μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη
Πηγή: http://health.in.gr
Το πράσινο τσάι, σε μορφή κάψουλας ή ως ζεστό ρόφημα, μπορεί να μειώσει κατά μερικές μονάδες την LDL («κακή») χοληστερόλη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Μελετώντας τις συνήθειες χιλιάδων ατόμων, οι επιστήμονες του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στην Πομομα της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι μειώνει κατά πέντε ή έξι μονάδες την ολική και LDL χοληστερόλη, συγκριτικά με άλλες θεραπείες ή εικονικές κάψουλες (placebo).
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αποτελεσματικότητα είτε του ίδιου του πράσινου τσαγιού σε μορφή ροφήματος είτε σε μορφή κάψουλας που περιέχει κατεχίνες, ουσίες που πιστεύεται ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα 20 κλινικών ερευνών που περιλάμβαναν συνολικά 1.415 άτομα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν χρησιμοποιήσει πράσινο τσάι καθημερινά (ως ρόφημα ή σε κάψουλα), ενώ ορισμένοι είχαν πάρει placebo (ανενεργές κάψουλες, τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή νερό με χρωστικές ουσίες).
Οι έρευνες είχαν διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες και τα οφέλη περιορίζονταν στα άτομα που είχαν ήδη υπερχοληστερολαιμία από την αρχή της μελέτης.
«Το πράσινο τσάι σε μορφή ροφήματος ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων αποτελεσματικότερο από τις κάψουλες, αν και τα οφέλη συνολικά ήταν σχετικά μικρά», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Ολίβια Πουνγκ επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει κατά πόσο το πράσινο τσάι ή τα εκχυλίσματά του έχουν οφέλη για την χοληστερόλη, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε καθολικά αποδεκτά αποτελέσματα. Τέτοιες έρευνες είναι συνήθως μικρές σε μέγεθος, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αξιόπιστες.
«Αν κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα για τη χοληστερόλη, φυσικά και θα πρέπει να συνεχίσει την αγωγή του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα», τονίζει η Δρ Πουνγκ.
Ωστόσο, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος βελτίωσης των τιμών της χοληστερόλης. Πάντως, από την μελέτη δεν προέκυψε ότι το πράσινο τσάι μπορούσε να ενισχύσει την HDL («καλή») χοληστερόλη ή να μειώσει τα τριγλυκερίδια.
Εξάλλου, πριν γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις προς τους ασθενείς, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ποια είναι η ιδανική δοσολογία κατεχίνων. Στην αμερικανική ανασκόπηση δεν κατέστη εφικτό να εκτιμηθεί η επίδραση δόσης-αποτελέσματος, απ’ την οποία θα είχε διαπιστωθεί κατά πόσο τα οφέλη για τη χοληστερόλη αυξάνονται, καθώς αυξάνονται οι δόσεις κατεχίνων.
Όσο δε για τις παρενέργειες, αν και το πράσινο τσάι σε λελογισμένες ποσότητες είναι ασφαλές, τόσο σε μορφή ροφήματος όσο και τα εκχυλίσματά του περιέχουν καφεΐνη, την οποία πρέπει γενικώς ο άνθρωπος να αποφεύγει. Τέλος, έχουν υπάρξει αναφορές για ηπατικές βλάβες σε άτομα που έχουν κάνει χρήση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως ευθύνονται τα συγκεκριμένα συμπληρώματα.
Μελετώντας τις συνήθειες χιλιάδων ατόμων, οι επιστήμονες του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στην Πομομα της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι μειώνει κατά πέντε ή έξι μονάδες την ολική και LDL χοληστερόλη, συγκριτικά με άλλες θεραπείες ή εικονικές κάψουλες (placebo).
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αποτελεσματικότητα είτε του ίδιου του πράσινου τσαγιού σε μορφή ροφήματος είτε σε μορφή κάψουλας που περιέχει κατεχίνες, ουσίες που πιστεύεται ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα 20 κλινικών ερευνών που περιλάμβαναν συνολικά 1.415 άτομα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν χρησιμοποιήσει πράσινο τσάι καθημερινά (ως ρόφημα ή σε κάψουλα), ενώ ορισμένοι είχαν πάρει placebo (ανενεργές κάψουλες, τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή νερό με χρωστικές ουσίες).
Οι έρευνες είχαν διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες και τα οφέλη περιορίζονταν στα άτομα που είχαν ήδη υπερχοληστερολαιμία από την αρχή της μελέτης.
«Το πράσινο τσάι σε μορφή ροφήματος ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων αποτελεσματικότερο από τις κάψουλες, αν και τα οφέλη συνολικά ήταν σχετικά μικρά», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Ολίβια Πουνγκ επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει κατά πόσο το πράσινο τσάι ή τα εκχυλίσματά του έχουν οφέλη για την χοληστερόλη, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε καθολικά αποδεκτά αποτελέσματα. Τέτοιες έρευνες είναι συνήθως μικρές σε μέγεθος, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αξιόπιστες.
«Αν κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα για τη χοληστερόλη, φυσικά και θα πρέπει να συνεχίσει την αγωγή του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα», τονίζει η Δρ Πουνγκ.
Ωστόσο, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος βελτίωσης των τιμών της χοληστερόλης. Πάντως, από την μελέτη δεν προέκυψε ότι το πράσινο τσάι μπορούσε να ενισχύσει την HDL («καλή») χοληστερόλη ή να μειώσει τα τριγλυκερίδια.
Εξάλλου, πριν γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις προς τους ασθενείς, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ποια είναι η ιδανική δοσολογία κατεχίνων. Στην αμερικανική ανασκόπηση δεν κατέστη εφικτό να εκτιμηθεί η επίδραση δόσης-αποτελέσματος, απ’ την οποία θα είχε διαπιστωθεί κατά πόσο τα οφέλη για τη χοληστερόλη αυξάνονται, καθώς αυξάνονται οι δόσεις κατεχίνων.
Όσο δε για τις παρενέργειες, αν και το πράσινο τσάι σε λελογισμένες ποσότητες είναι ασφαλές, τόσο σε μορφή ροφήματος όσο και τα εκχυλίσματά του περιέχουν καφεΐνη, την οποία πρέπει γενικώς ο άνθρωπος να αποφεύγει. Τέλος, έχουν υπάρξει αναφορές για ηπατικές βλάβες σε άτομα που έχουν κάνει χρήση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως ευθύνονται τα συγκεκριμένα συμπληρώματα.
Πηγή: http://health.in.gr
medlsc- Site Admin
- Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010
Παρόμοια θέματα
» Χοληστερόλη : ο καλός, ο κακός και ο μέσος
» Μπεν Γκολντέικερ: Ενάντια στην κακή επιστήμη
» Το κουτί της Πανδώρας: Εκπομπή: Κακή Επιστήμη στην υπηρεσία της διαφήμισης (1ο & 2ο μέρος)
» Μπεν Γκολντέικερ: Ενάντια στην κακή επιστήμη
» Το κουτί της Πανδώρας: Εκπομπή: Κακή Επιστήμη στην υπηρεσία της διαφήμισης (1ο & 2ο μέρος)
Med-Lab Scientists :: ΕΡΕΥΝΑ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ / RESEARCH - HEALTH NEWS :: Έρευνες και Πειράματα / Researches and Εxperiments
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Κυρ Ιουλ 20, 2014 6:58 am από vangelisn
» Ζητείται έμπειρη Αιμολήπτρια με δικό της μεταφορικό μέσον.
Παρ Ιαν 31, 2014 12:42 am από medlsc
» Σώστε τη ζωή ασθενών και μάθετε τους διάφορους τύπους αίματος.
Τρι Ιαν 07, 2014 9:04 am από medlsc
» Προκαταρκτικό Πρόγραμμα Ευρωπαικού Συνεδρίου Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, Αθήνα 5-7 Δεκεμβρίου
Κυρ Νοε 03, 2013 6:06 am από medlsc
» Προεγγραφή στο Regional European Biomedical Laboratory Science Congress και 4ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
Κυρ Νοε 03, 2013 6:02 am από medlsc