Med-Lab Scientists
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ζωή και Εργασία στη Σουηδία - Οδηγός

Πήγαινε κάτω

Ζωή και Εργασία στη Σουηδία - Οδηγός Empty Ζωή και Εργασία στη Σουηδία - Οδηγός

Δημοσίευση από medlsc Κυρ Οκτ 14, 2012 3:24 pm

Ζωή και Εργασία στη Σουηδία - Οδηγός


Ζωή και Εργασία στη Σουηδία - Οδηγός Welcome_to_sweden_504aaf58e087c31a4b8a1fde

Με αφορμή το οδοιπορικό του συναδέλφου μου Γιώργου Κουμαράπη στο online περιοδικό http://www.bmlabs-mag.gr θα προσπαθήσω παρακάτω να σας αναφέρω πληροφορίες για την ζωή και την εργασία στη Σουηδία. Πληροφορίες που βρήκα ψάχνωντας στο internet.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο οδοιπορικό που Γιώργου Κουμαράπη.

Πρώτη online στάση είναι το blog: Δραστήριοι Έλληνες στη Σουηδία.. Εκεί θα βρούμε πληροφορίες για τους μισθούς, την εύρεση κατοικία και το κόστος ζωής. Παρακάτω μεταφέρω πληροφορίες από το άρθρο.

Γενικές πληροφορίες


Η κατάσταση και στη Σουηδία γίνεται δυσκολότερη για αυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 έφτανε να κάνεις μια αίτηση για να πάρεις τον προσωπικό αριθμό για να αρχίσεις να μπαίνεις δηλαδή στο σύστημα. Απο τον Αύγουστο του 2010 ζητάνε και μιά ξεχωριστή αίτηση για να συμπληρώσεις αν έχεις δουλειά (ποιός είναι ο εργοδότης σου) ή άν είσαι άνεργος (εννοούν με ταμείο ανεργίας από Ελλάδα). Από 1 Οκτώβρη 2010 ζητάνε να συμπληρώσεις ακόμα μια αίτηση αν έχεις δουλειά (με στοιχεία του εργοδότη στη Σουηδία) ή να έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ιδιωτική ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη). Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10-15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνεις μια αίτηση για να πάρεις τον προσωπικό αριθμό για να αρχίσεις να μπαίνεις δηλαδή στο σύστημα. Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.

Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:

1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.

2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.

3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.

Εφορία

Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.

Αν πάτε στην Εφορία και κάνετε αίτηση για προσωπικό αριθμό, πρέπει μόλις τον πάρετε να πάτε και στην Υπηρεσία μετανάστευσης για να πάρετε την άδεια παραμονής. Αν κάνετε την αίτηση για άδεια παραμονής πρώτα, μόλις την πάρετε θα πρέπει να πάτε στην εφορία για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό.

Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό ή μπορείτε να το κάνετε και παράλληλα με την Εφορία αλλά τότε θα πρέπει ναπάτε έτσι κι αλλοιώς μετά στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Την τελευταία περίοδο από την Εφορία στέλνουν όσους θέλουν προσωπικό αριθμό πρώτα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Από την 1 Γενάρη 2012 βγάζουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης ένα είδος ταυτότητας, που αποδεικνύει ότι έχετε άδεια παραμονής.

Προσοχή!

Όταν πάρετε την άδεια παραμονής (uppehållsrätt), είναι προσωρινή για 5 χρόνια. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εργάζεστε συνέχεια ή να έχετε οικονομικούς πόρους για όλη αυτήν την περίοδο. Μετά τα 5 χρόνια, κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.

http://www.migrationsverket.se/info/5318_en.html

Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, είναι δύο χρόνια και έχουν διαφορετική άδεια παραμονής (uppehållstillstånd).

Επίσης γραφτείτε στο σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση να γραφτείτε (πρέπει να έχετε δουλειά) και δικαιούστε να πάρετε ταμείο ανεργίας, τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 20-25 ευρώ τον μήνα.

Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ.

Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, αλλά χρειάζεται να έχετε τον προσωπικό αριθμό για να κάνετε εγγραφή.

Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.

Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ.

Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ). Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου

Διαβάστε επίσης εδώ στά αγγλικά πληροφορίες για τη Σουηδία, ζητήματα εργασίας, κατοικίας, επιδομάτων κλπ.

Εύρεση κατοικίας


Η εύρεση κατοικίας είναι πάρα πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις μιάς και έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές.

Να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν κάποιοι που κοροιδεύουν και προσπαθούν να νοικιάσουν ανύπαρκτα διαμερίσματα και σπίτια με σκοπό να φάνε τα λεφτά σας. Αν δείτε ότι το νοίκι είναι υπερβολικά χαμηλό τότε να είστε προσεκτικοί. Να ζητάτε αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ατόμου που θέλει να σας νοικιάσει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Ζητήστε το τηλέφωνο του και την διεύθυνση του σπιτιού. Βάλτε στο google earth την διεύθυνση για να δείτε αν υπάρχει και τι είναι. Επίσης μπορείτε να βάλτε το νούμερο του τηλεφώνου στο eniro.se για να δείτε σε ποιόν αντιστοιχεί το τηλέφωνο. Βέβαια αν είναι το τηλέφωνο απόρρητο, δεν σου δίνει στοιχεία.

Το νοίκι ανάλογα με το πού βρίσκεται το διαμέρισμα (στο κέντρο είναι πιό ακριβά σε σχέση με τα προάστια) κυμαίνονται από γύρω στα 300-500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα μέχρι 700-1000 ευρώ για ένα τριάρι. Πάντα μέσα στο νοίκι είναι τα κοινόχρηστα, το νερό και η θέρμανση.

Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες για να ψάξετε για σπίτι αλλά είναι στα σουηδικά και μερικές και στα αγγλικά (τις παραθέτουμε παρακάτω). Σε μερικές πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό για να γραφτείτε μέλος και να σας στείλουν κάποιες αγγελίες.

http://www.andrahand.se

http://www.bostaddirekt.com/

http://www.andrahandsguiden.com/

http://www.hyralya.se/

http://www.ny-bostad.se/uthyres.aspx

http://www.jagvillhabostad.nu

http://www.blocket.se/stockholm?q=&cg=3000&w=1&ca=11&l=0&md=th

Μισθοί

Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά (δηλαδή γύρω στα 1500 ευρώ). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Δηλαδή ένας χαμηλός μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1000 ευρώ.

Κόστος ζωής


Το κόστος ζωής είναι ψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιό χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε…

Εισητήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 4-8 ευρώ για μιά ώρα (όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)

Κάρτα Μηνιαία 80 εύρω για όλα τα μέσα

1 κιλό ψωμί γύρω στα 4 ευρώ

Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 4-5 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για σπουδές, εξεύρεση εργασίας, δωρεάν σουηδικά μαθήματα, ενοικίαση κ.τ.λ. μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους.

Πληροφορίες για τη ζωή στη Σουηδία βήμα προς βήμα μας δίνει και η Στέλλα στο blog της Ώρα να φύγω.

Σε παραπάνω άρθρο θα βρούμε links με δημοσιεύσεις και pdf που θα μας φανούν χρήσιμα.

New Rules for Labour Migration (pdf) — Publication from the Swedish government

A world of opportunity (pdf) — Publication from the Swedish Public Employment Service

Do you want to work in Sweden? (pdf) — Publication from the Swedish Public Employment Service

Σχετικές διευθύνσεις των παραπάνω είναι εδώ :



Συνεχίζοντας την περιήγηση στo internet πέφτω πάνω στο άρθρο του ΕLVA στο blog του: http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.gr/. Στο άρθρο του με τίτλο ΣΟΥΗΔΙΑ: Eνας οδηγός ταξί διηγείται μας μεταφέρει την ιστορία του ως οδηγός ΤAXI. Μέσα από τα λόγια του καταρρίπτεται ο μύθος της ''παραδεισένιας χώρας '' για όσους πιστεύουν πως στη Σουηδία δεν υπάρχουν και δυσκολίες.

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μας δίνει και ο οδηγός από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ( ΕΚΕΤΑ) για τη ζωή στη Σουηδία. Το οδηγός μπορείτε να τον βρείτε σε μορφή pdf εδώ.

Πληροφορίες μας αναφέρει και η σελίδα: www.bookingspace.com στο άρθρο Ταξιδιωτικός Οδηγός Σουηδία

Στο ένθετο ''προσλήψεις'' της εφημερίδας ''Τα Νέα'' μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε μορφή pdf για Πώς θα βρείτε δουλειά στην Ευρώπη - Οδηγός. Στον Οδηγό αναφέρονται πληροφορίες για πολλές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Βρετανία κ.τ.λ

Πληροφορίες για το φαγητό την διασκέδαση και μία βόλτα στη Στοκχόλμη θα βρείτε στο άρθρο:
Σουηδία: Στοκχόλμη - Stockholms slott, Gamla Stan, Vasamuseet, Södermalm (1/2) sto blog: Ό,τι φας και ό,τι πιεις
Διαβάστε και το άρθρο για την Uppsala από το blog: Σουηδία: Uppsala .

Το http://www.in2life.gr κάνει αναφορά για τη ζωή στη Σουηδία: Σουηδία γίναμε: Η ζωή σε μια χώρα που λειτουργεί

Πληροφορίες για Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας - Σουηδία στη σελίδα του Eures.

Πολλά links για εργασία μπορούμε να βρούμε και στο forum: www.patriotaki.net στο άρθρο ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
Συζητήσεις για τη Σουηδία μπορείτε να βρείτε και στο forum: http://www.mofeu.eu/

Πληροφορίες για σπουδές στη Σουηδία μας δίνουν τα παρακάτω links.

To Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας του Πολιτεχνείου Κρήτης στη σελίδα: Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σουηδία.

Στη σελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκουμε Σχόλια από Έλληνες φοιτητές που φοίτησαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επίσης η σελίδα http://www.studysmart.gr μας δίνει Γενικές Πληροφορίες για σπουδές στη Σουηδία .

Το forum Venus στο topic: Μεταπτυχιακό στη Σουηδία (Συνοπτικός οδηγός - Εμπειρία).

Τέλος παραθέτω τις ελληνικές κοινότητες στη Σουηδία:
O ελληνισμός στη Σουηδία: http://omogeneia.ana-mpa.gr/specials/greeks_sweden/2.html
Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας: http://www.grekiskariksforbundet.se/
Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα: http://greek.swedishportal.net/www/start.html
Οργανώσεις με ελληνικές ρίζες στη Σουηδία: http://www.greekculturalcentre.se/GR/Organisations.html

Βίντεο για τη ζωή στη Σουηδία





Περισσότερα βίντεο μπορείτε να δείτε στο blog: Αλλάζω τη ζωή μου.. Μεταναστεύω

Πηγές:
http://ellinesstinssouidia.wordpress.com
http://wranafygw.blogspot.gr

----------------------
Όποιος/όποια γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μας ενημερώσει με σχόλιο από κάτω Smile
medlsc
medlsc
Site Admin
Site Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 806
Points : 2407
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης